TÜRKÇE – GERÇEKLER KONTROL: COVID-19 AŞISI YANILGILAR VE YANLIŞ BİLİNENLER

Sevgili çalışanlar,

şu zamanlarda Covid-19 aşısı ve bunun sonuçlarıyla ilgili çeşitli iddialar dolaşmaktadır. Bunları, bilimin güncel bilgilerine dayanarak ele almak istiyoruz. Çekinmeyin ve daha farklı sorularınız olması halinde lütfen bize başvurun.

Türkisch Corona Impfung

Ahali yine de enfekte olabileceği için aşının bir etkisi yok.

Aşı sayesinde Covid-19 hastası olma riski azalmaktadır. Bu sayede aşı hayat kurtarır ve ayrıca hastanelere aşırı yük binmesi önlenir. Şu anda aşının henüz başka insanların enfekte olmasını engelleyip engellemediği bilinmemektedir. Ancak diğer aşılarla olan tecrübeler buna işaret etmektedir. Aşı korumasının ne kadar süre etkili olduğu henüz net değildir.

Bir RNA/DNA aşısı, insanda gen manipülasyonudur

Hayır. İnsanın bedensel hücrelerinin DNA’sına RNA/DNA aşılarının alınması, günümüzdeki bilgi durumuna göre tehlikeli olarak kabul edilmemektedir.
İnsanların genetik mirası DNA şeklinde hücre çekirdeğinde bulunmaktadır. RNA’nın doğrudan DNA’ya entegre edilmesi, çeşitli kimyasal yapılar nedeniyle mümkün değildir.

Aşılar sağlığa zararlı katkı maddeleri içermektedir

Paul-Ehrlich Enstitüsü, aşı adayını halihazırda kliniksel deneyler sırasında gerekli ve zorunlu özenle kontrol eder ve değerlendirir. Ardından ruhsat veren resmi makamlar dünya genelinde kalitesini, etkililiğini ve güvenliğini en yüksek düzeyde kontrol eder. Bu sayede, bir aşının faydalarının olası risklere kıyasla görülebilir şekilde ağır basması sağlanır.

Aşılarda mikroçip var

Bu iddia doğru değil. COVID-19 aşısının araştırması bilim insanları tarafından gerçekleştirilmektedir. Hedefleri, COVID-19’a karşı iyi bir aşının geliştirilmesidir.

Korona aşısı, kanser gibi hastalıklara neden olabilir

Gerçekleştirilen araştırmalarda böyle bir ilişki tespit edilmemiştir. Bir aşı ancak, yeterince insanlarda test edildikten ve etkisinin meydana gelen yan etkilere kıyasla görülebilir şekilde ağır basması onaylandıktan sonra ruhsat almaktadır. Ruhsat alındıktan sonra da pozitif fayda/risk profili sürekli olarak kontrol edilir.

Virüs mutasyona uğradığında aşının da faydası yok

Doğrusu şu: Virüslerde mutasyon çok normaldir. Koronavirüsü, grip virüsüne kıyasla daha az şiddetli mutasyona uğruyor. SARS-CoV-2 virüsünün yüksek konservasyonlu bileşenlerine karşı geliştirilen bir aşı bu nedenle diğer varyantlarına karşı da uzun vadeli koruma sağlayacaktır.

Aşının geliştirilmesi sırasında güvenlikten daha çok hıza önem verildi

Şimdi onaylanan aşı daha hızlı geliştirildi ve ruhsatı da her zamankinden daha hızlı verildi. Kalite, etkililik ve sakıncasızlık taleplerinden taviz verilmedi. Aşının geliştirilmesi konusundaki hız bir yandan çok yüksek miktarlarda yatırım yapılmasıyla ve gecikme olmadan geniş çaplı araştırmaların yapılabilmesiyle ilgilidir. Öte yandan ruhsat veren resmi makamlar aşı geliştirmesini olabildiğince hızlı bir şekilde denetliyor ve kontrol ediyor. Öncelikler sayesinde araştırmayı yürüten şirketler ve laboratuvarlar zamandan tasarruf edebiliyor ve bir test aşamasından bir sonrakine daha hızlı geçebiliyor.

Araştırmalarda denekler öldü

Büyük sayıda hastaya sahip ve uzun araştırma sürelerinin yanı sıra büyük yaştaki hastaların dahil olduğu kliniksel testlerde, araştırmanın süreci boyunca bazı hastalar ölebilir. Ancak bunun aşıyla bir bağlantısının olduğu anlamına gelmez.

Yasal bir aşı zorunluluğu gelecektir

Hayır. Koronavirüs aşısı isteğe bağlıdır. Ancak sadece kendiniz için değil, aynı zamanda toplumu da korumak için aşı şiddetle tavsiye edilmektedir.